Paulaner Munchen – Salvator, 7,9 %, 33 cl, købt i Salling Super for 23 kr.

Vi køber øllen med den forventning, at vi skulle drikke en mørk munkeøl, og det skulle vi da også, men ved nærmere læsning,finder vi ud af, at vi sidder og drikker en vaskeægte påskebryg, og ikke mindreend den første påskeøl nogensinde.
Året var 1634 og den første Paulaner Salvator løberfra hanen. En fremtidig klassiker og pejlemærke for fremtidige påskebrygs erbrygget. Som en sidenote kan det nævnes, at munkene fra Paulaner fastede 40 dagehvert år, og de måtte kun spise brød og drikke vand i den periode, men som så mange andremunke gennem historien, havde de diverse goder, som menig mand ikke havde. Énaf dem var direkte tilgang til kedlerne med Salvator – så ja, det var hårdt at væremunk. I 1773 blev opskriften optimeret af den kendte (?) munk Broder Barnabas,og er ikke blevet ændret synderligt siden. Opskriften er også blevet patenteret,og sikkert prøvet efterlignet mange gange siden. Den første danske påskebrygkom fra Thor bryggeriet i slutningen af 1800-tallet, efterfulgt af Carlsberg. Idag er den mest udbredte påskebryg Tuborgs, men om Salvatore kan leve op tildens historiske hype vil vi nu finde ud af.

 En flot mørkerød doppelbock bliver helt ud i glasset. Den dufter af karamel og smager ligeså. Desuden fornemmer vi en ristet eftersmag, samt bilder os samtidig ind, at vi kan smage noget sødme a la blomme. 

Øllen er jo fra de stolte munketraditionerne, og minder derfor i høj grad om både Gulden Draak Quadruple og Leffe Blond, dog synes vi at øllen er lidt kras og alkoholprocenten træder væsentligt mere frem end de to ovennævnte. Øllen besidder heller ikke den samme blødhed og finesse. Men nu skal det jo ikke handle udelukkende om hvad øllen ikke er og kan.
Det siges at denne øl er verdens første påskeøl, og med det i mende er påskeøl som oftest kraftige i smagen, så denne passer jo helt perfekt. De danske standard påskebrygs, som finder vej til stort set samtlige danske påskeborde, har dog ikke meget på Salvator, som helt klart er i en klasse for sig. 
Øllen er kraftig i både smag og alkoholprocenter, og gør sig rigtig godt som påskebryg. Om end det bedste vi har smagt inden for denne genre. Vi lander derfor på:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.