Øltype: Doppelbock
Alkohol: 7,9% vol. (33 cl. flaske)
Forhandler: Gutbier.dk, 28 kr.
Bedømmelse: 4 ud af 5 kapsler.

Året var 1634 og den første Paulaner Salvator løber fra hanen. En fremtidig klassiker og pejlemærke for fremtidige påskebrygs er brygget. Som en sidenote kan det nævnes, at munkene fra Paulaner fastede 40 dagehvert år, og de måtte kun spise brød og drikke vand i den periode, men som så mange andre munke gennem historien, havde de diverse goder, som menig mand ikke havde. Én af dem var direkte tilgang til kedlerne med Salvator – så ja, det var hårdt at være munk. I 1773 blev opskriften optimeret af den kendte (?) munk Broder Barnabas, og er ikke blevet ændret synderligt siden. Opskriften er også blevet patenteret, og sikkert prøvet efterlignet mange gange siden. Den første danske påskebryg kom fra Thor bryggeriet i slutningen af 1800-tallet, efterfulgt af Carlsberg. Idag er den mest udbredte påskebryg Tuborgs, men om Salvator kan leve op til dens historiske hype vil vi nu finde ud af.
En flot mørkerød Doppelbock bliver helt ud i glasset. Den dufter af karamel og smager ligeså. Desuden fornemmer vi en ristet eftersmag, samt bilder os samtidig ind, at vi kan smage noget sødme ala blomme.

Paulaner Salvator er jo fra de stolte munketraditionerne, og minder derfor i høj grad om både Gulden Draak Quadruple og Leffe Blond, dog synes vi at øllen er lidt kras og alkoholprocenten træder væsentligt mere frem end de to ovennævnte.
Paulaner Salvator besidder heller ikke den samme blødhed og finesse. Men nu skal det jo ikke handle udelukkende om hvad øllen ikke kan og er.
Det siges at denne øl er verdens første påskeøl, og med det in mente er påskeøl som oftest kraftige i smagen, så denne passer jo helt perfekt. De danske standard påskebryg, som finder vej til stort set samtlige danske påskeborde, har dog ikke meget på Paulaner Salvator, som helt klart er i en klasse for sig.
Øllen er kraftig i både smag og alkoholprocenter, og gør sig rigtig godt som påskebryg. Om end det bedste vi har smagt inden for denne øltype.
Vi lander derfor på:
1 kommentar