Øltype: Brown Ale / Scotch Ale / IPA  / Abbey Dubbel
Alkohol: 5% vol. (50 cl.) / 6,5% vol. (35 cl.) / 6,8% vol. (33 cl.) / 6,8% vol. (75 cl.)
Forhandler: Netto, 20 kr. / Rema 1000, 20 kr. / Udgået / Netto 30 kr.
Bedømmelse: 2 ud af 5 / 3 ud af 5 / 1 ud af 5 / 3 ud af 5 kapsler. 

Jeg sidder og drikker øl sammen med Tobias Kammersgaard. Han har taget to øl med til denne lille ølsmagning. Nemlig en brown ale fra Brygværket og en abbey ale fra Ørbæk.
Vi starter med Brygværkets Brown Ale. Dernæst drikker vi en scottish ale fra det skotske brygger Belhaven, så bliver det til Mikkellers bidrag med deres Single Hop serie af øl i dette tilfælde en Magnum og til sidst Fionia Abbey Ale fra Ørbæk.

Der er fem øl på billedet, men drak kun de fire. De sidste Sierra Nevada Torpedo er en IPA, og på det tidspunkt kunne vi ikke klare flere citrus-sure øl.


Brygværket – Mørk Malt Bamset Brown Ale. 

Vi drikker en brown ale, men det første der møder én er at den lugter og smager utrolig meget af citrus.
Den smager lige som en IPA den er bare brun. Denne øl er ufiltreret og det mener vi at det er et tegn på kvalitet, men det glæder ikke i dette tilfælde.
Men den smager utrolig meget af citrus. En meget bitter øl som ikke er for begyndere (os inklusive!).
Den holder ikke hvad den lover, med sin bamsefar og brune indpakning. For når man har lyst til brown ale skal det bare ikke smage af 16 ultra sure citroner. De skriver desuden på øllen at den smager af chokolade og karamel, men det har meget svært ved at smage.


Vi giver denne øl 2 kapsler, for den kan da trods alt drikkes. 



Belhaven – Wee Heavy. 

Efter en brown ale med personlighedsspaltninger, drikker vi nu en mere anderledes øl. Og det er en øl der ved hvad den vil.
Skotsk øl, en mørk øl, en ale. Lugter og smager af karamel og røget kan vi osse fornemme i øllen. Den har en sirupsagtig sødme over sig. Den har lidt kant, men samtidig osse lidt blød i smagen. Man kan godt smage at det er en øl lidt oppe i procenterne.

Mikkeller – Magnum. 
India Pale Ale, er lidt lige som en personlighedsspaltede brown ale, citrus men ikke psyko citrus og det er vi meget glade.
India Pale Ale det bitre og beske bryg. Eftersmagen er ret bitter, vi oplever det når vi sluger øllen, der er den ikke så slem, men kommer voldsomt tilbage, med en lang eftersmag.

Her kommer der lige en lille forklaring på hvorfor India Pale Ale er som den er. Men vi forstår stadigvæk ikke hvorfor? (Kan man spore et latent had til India Pale Ale hos undertegnede og Tobias?)

India Pale Ale eller IPA som denne øltype ofte forkortes, er en engelsk øltype der blev udviklet med det mål at skabe en øltype der var i stand til at klare sejlturen til Indien.
Tidligere sejlede englænderne deres øl til kolonierne i Indien, da det var for varmt til, at man kunne brygge øllet lokalt. Den lange rejse og de store temperatursvingninger gjorde dog, at øllet havde svært ved at klare turen uden at blive dårligt. Og da man dengang ikke kendte til pasteurisering blev der derfor udviklet en øltype med en højere alkoholmængde, hvor der samtidigt var tilsat mere humle. Disse to ting var med til at konservere øllen bedre, så risikoen for at den blev dårlig i løbet af den lange rejse blev mindre.
På grund af den store mængde humle er IPA’en en relativt bitter øl (høj IBU) . Denne bitterhed opvejes af aromahumlen der er med til at give øllet en mere frugtagtig smag. – Kilde: Wikipedia

Mikkeller vil undervise os i forskellige sorter af humle indenfor IPA, og de tilsætter en god del af humlen. Men vi er IKKE humleriddere, basta!

1 kapsel, vi er trætte af India Pale Ale.

øl1

Ørbæk – Fionia Abbey Ale. 
Vi er glade igen. Den smager ikke at citrus for det første og det er heller ikke en IPA. En rigtig hyggefætter. Hvis man skal starte ud i det billige hjørne inden for belgiske ales eller trappist, så er denne et godt forslag. Da den ikke gør en kat fortræd og ret let drikkelig. Meget mild og minimal eftersmag. Humlen kan vi næsten smage.

Tobias er svært glad for denne øl og han tænker på at give denne øl hele fire kapsler. Jeg vil nok holde mig på tre af slagens.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: