Kunstbryggeriet Far & Søn – “Stovt.dk” Figner og Eg. 10% og 0,5 l. Sponsoreret af Martin Petersen, Stovt.dk.

Inden jul skrev Martin Petersen fra ølbloggen Stovt.dk til mig, om vi ville anmelde et eksemplar af hans nyeste håndbryg. Det takkede vi prompte ja til og nu sidder vi med en sort sag i glasset. Det er selvfølgelig en stout, som Martin og Kunstbryggeriet Far og Søn har brygget.
Her er hvad Martin skriver om processen før og efter:

Stovt på flaske

I sommeren 2014 drog Stovt til det sydfynske for, at brygge en øl sammen med Kunstbryggeriet Far og Søn. Forud for besøget var gået en længere onlinediskussion om hvad der skulle brygges. Afsættet blev Stovts forkærlighed for sort øl, men diskussionen om øllets karakter bølgede frem og tilbage i flere uger. Der blev talt tobakspræg, fedme og andre mulige toninger, og til sidst var ordlyden: “fint, det laver jeg en opskrift ud fra”. 

Øllet blev brygget, kalenderen blev et halvt år ældre og imens det stod på, gennemgik øllet både barndom og pubertet, og har nu nået en alder af drikkemoden. Resultatet er blevet den øl du sidder med nu. En 10% Imperial Stout med fed konsistens, cremet skum, let røgpræg og noter af en fed, mørk chokolade. 

Resultatet synes jeg, er blevet så godt, at det kunne være interessant at sende flasken ud og høre, om andre ølbloggere er enige med mig. Tiden vil vise om I er enige. 

Ingredienser 

Malt: Pale, X-tal, roasted barley og chocolat. 
Humle: Halletaur, Willamette, Target, Fuggels og Magnum. Duft – en rigtig dufteøl

Det er ret fantastisk, at sidde og dufte til denne øl. Aromaen der udspringer er sødmefuld og bare helt utrolig lækker. Fignerne giver denne sødmefulde duft og røgen blander og vi tænker straks på en Limfjordsporter. Denne øl er dog langt mere dessertpræget end føromtalte. Under fignerne og røg gemmer sig et frugtigt præg, om det er fignerne eller humlen, der spiller ind er vi ikke helt klar over.

Smag – fyldig og cremet

Det der slår os er hvilken fyldighed, der møder os som det allerførste. Dernæst bemærker vi en kraftig røgsmag og en bitter-brændt malt, som står i stor kontrast til duften og overrasker os en del. Øllet bliver noget klæbrigt og kan jo nok ikke undgås med denne så kraftig og sød en øl, nogen kan lide og andre kan ikke. Vi er nogenlunde positive.
Alkoholen gemmer sig ikke helt, den kan mærkes når øllet synkes og ryger ned gennem svælget. Balancen mellem den megen sødme fra fignerne og den brændte malt er uhyre lækker og det klæder øllen med lidt kant.
Eftersmagen er længe og vedvarende, den stikker og prikker ned gennem svælget. Varmen kan mærkes helt nede i maven.

Konklusion – en cigar og bløde stole

Øllen taber hurtig karboneringen fra, at have knald på fra starten af og derefter gradvist forsvinde. Udover det er det en virkelig lækker håndbrygget øl.

En rigtig lækker imperial stout. Den er vildt lækker at dufte til, fignerne og røgen spiller godt sammen. Vi konkluderer at det er en rigtig dufteøl.
Smagen overrasker os, og røgen og den brændte malt træder væsentlig frem. Vi tænker det er en øl, der skal nydes i fulde drag, med en cigar og i voldsomme bløde stole.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: