Øltype: Imperial Stout
Alkohol: 17,12% vol. (20 cl.)
Forhandler: Basement Beer Bar, 65 kr.
Bedømmelse: 4 ud af 5 kapsler.

I denne tid sidder jeg i speciale/projekt helvede, så vi aftalte at vi ville en tur på Basement Beer Bar, Aalborgs nye og eneste craft beer bar, for lige at koble af og drikke et par gode øller.

Jeg smagte på fire øl denne aften, de tre blev anmeldt på Untappd. Randers Bryghus – Tap Dancing Hippo, en whisky oatmeal stout, link til untappd. Derefter valgte både jeg og Kasper at købe denne øl som jeg anmelder nu. Efter en vild, intens og lang oplevelse med Blackest, valgte jeg at smage på yderligere to øl for lige at få renset igennem. Again the Grain – Rico Sauvin, en IPA – link til untappd. Prairie Artisan Ales – Birra Farmhouse Ale (saison) – link til untappd.
Men nu til aftens stjerne… Mikkeller – Blackest, en imperial stout lagret på 10 forskellige bourbonfade og med en alkohol procent på 17,12%!

Udseende
Intet lys trænger igennem den sorte væske. På toppen ligger et beige skum, der ikke er voldsomt, men det bliver på øllen til sidste dråbe er drukket. Ved du i øvrigt hvorfor der er skum på øl? Det undrede vi os også over torsdags, så vi slå det op – Illustreret Videnskab har svaret.

 

“Skummet i en øl består hovedsageligt af proteinstoffer, der kommer fra den malt, øllet er brygget på. Øl skummer dog meget forskelligt, da der er flere ting, der påvirker skummets stabilitet. Det er for eksempel ikke alle proteinmolekyler, der danner skum. Skum dannes af store proteinmolekyler, og når øllet påvirkes af pumper og filtre, nedbrydes disse molekyler, så der dannes mindre skum. Jo mere bearbejdet øllet er, des mindre skummer det altså. Forskellige øltyper skummer også i varierende grad. Hvedeøl danner typisk kraftigere skum end en øl lavet på bygmalt, da hveden afgiver mere protein til brygget. I England kan nogle bryggerier finde på at tilføre en lille smule hvede til øllet for at få det til at skumme mere. Andre steder brygges der fortrinsvis pilsnerøl på ren bygmalt med ekstra lavt proteinindhold, for i disse lande har der ikke været tradition for kraftigt skum på øllet.”

Duft
I starten kan vi ikke opfanger så mange nuancer i duften. Men ligepludselig begyndte der at dukke noget op i aromaen. Først var det kandis, lidt lakrids, alkoholen fra de mange bourbonfade, en fyldig og cremet duft. Til sidst efter at have drukket halvdelen af øllen og mindst siddet med den i en halv time dukkede en dejlig duft af vanilje op.
Smag
Efter at have gransket duften godt og grundig, besluttede vi os for at dykke ned i dybet. Jeg (Søren) får taget en ordentlig slurk af det forholdvis lille mængde øl der er i glasset. Kasper derimod nipper sagte til øllet – men oplevelsen er den samme.
KAPOW, sådan har vi det vist begge da øllen rammer vores svælg. Den eksploderer i munden på os, det er ganske vildt. Alle sanser er i vildt beredskab. Red hvad der reddes kan, skriger de munden på hinanden, mens den sorte og fyldige væske bølger frem og tilbage, fra det forreste af tungen til helt ned i maven på os.
Det må være det Smaug (dragen fra Hobbitten) bruger som tændingsvæske når han spyder ild. Der burde følge en anvisning med om ikke at åbne eller drikke øllen i nærheden af åben ild.
Øllen er stærk, voldsomt stærk og det er da også alkoholen der fylder allermest i mundfylden. Efter at øllen har brændt sig vej gennem mund og smagsløg et par gange og hvilet sig lidt i glasset, begynder vi at kunne smage lidt mere end bare bourbon.
Der er nogle få men ret tydelig smagsnoter; sødme og bitterhed. Sødmen spiller sammen med smagen af alkohol, der bevirker at vi sidder med en klæg fornemmelse i ganen og tænderne føles klistrede. Sammen med sødmen finder vi også vaniljen, der giver lidt flere nuancer til øllet.
Bagved sødmen ligger en intens bitterhed, hvor smagen af meget mørk chokolade og en snert af kaffe titter frem. Bitterhed og sødme spiller godt op mod hinanden og vi sidder da også længe og “kæmper” med eftersmagen, der er helt ubegribelig lang og vedvarende. Voldsomt ristet er malten plus den intens smag af alkohol giver os en meget kraftig eftersmag.
Det er lækkert at få denne øl på fad, og den vil da sikkert også koste det dobbelte hvis øllen skulle købes på flaske. Jeg sidder dog og tænker på at, det er lidt synd at så potent en øl bliver serveret i de små stramme ølglas. Jeg ville gerne sidde med en snifter, som det hedder, altså et bowleglas. Så det ville være muligt at få flere nuancer frem i øllen, men på den anden side kan det godt være at der ikke er mere at komme efter…
Konklusion
Vi er så meget ude i en ekstrem øl at det er svært at tro på. Den er potent, vild og voldsom. Og det er en øl, der bare skal smages, for som beer geek skal de vilde og ekstreme øl også anmeldes, selvfølgelig.
Den kraft øllen har, er både dens største styrke og dens største svaghed. Styrken ligger i den vilde og intense smag af bourbon og selvfølgelig de 17,12% alkohol. Men derfra sker der heller ikke så meget mere og det ser vi som dens største svaghed. Vi mangler nuancer og vi mangler mere end bare ren rå muskelkraft.
Jeg bliver ved med at holde den op imod Bourbon County Stout 2012 fra Goose Island, som er en af de allerbedste øl jeg nogensinde har smagt. Denne øl er også lagret på bourbonfade og besad en alkoholprocent på 15%. Men den havde bare så meget mere at give af, der var langt flere nuancer, smagsnoter og aroma i, end denne øl nogensinde kommer til at besidde. Du kan læse anmeldelsen af Goose Island – Bourbon County Stout 2012 her igen, hvis du vil.
Vi kan ikke helt svinge os op på 5 kapsler, da den simpelthen mangler mere ro og fordragelighed. En øl der er så meget “in your face” bliver også trættende på et tidspunkt og vi sad da også sloges med de sidste par mundfulde til sidste. Det har taget os godt og vel en time at drikke denne øl, så tag den med ro. med hvad jeg vil tro er Smaugs yndlingsøl.
4 ud af 5 kapsler.
ol4

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: