Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,8% vol. (50 cl.)
Forhandler: Sponsoreret af Bryggeriet Frejdahl (Vestfyn)
Bedømmelse: 2 ud af 5 kapsler.

English resumé below… 

Sidst i november modtog jeg en kasse øl fra Bryggeriet Frejdahl. Kassen indeholdte 12 øl, af seks forskellige øltyper gange to. Der skal lyde et stor tak til Frejdahl for den gavmilde sending.
I denne anmeldelse starter jeg ud med Frejdahl mildeste øl, nemlig en pilsner på 4,8%. Det ikke er tit jeg anmelder en pilsner her på bloggen. Så det bliver spændende at finde ud af om denne pilsner er dejligt læskende, som jeg forbinder en pilsner med eller om det bare minder om en slatten Tuborg.

I denne serie kan du også læse om Nidhug og Valravn.

Udseende
Noget der har afholdt mig fra at købe øllene fra Frejdahl i butikkerne, er at jeg har svært ved finde ud af, hvilken øltype jeg står med i hænderne. Og hvis jeg skal stå og læse alt for meget på en øl, uden at finde frem til den nødvendige information, betyder at jeg ikke køber øllen. Det må gerne stå på øllens foretikette og helst lige under navnet på øllen.

Det er desværre ikke tilfældet her, da der under navnet Guldtop står: Økologisk luksusøl skabt af de bedste, naturlige råvarer. Smagen af friskhed og Fyn.

Her står der ikke noget om øltypen. Så må man jo ty til bagetiketten for forhåbentlig hurtigt at finde frem til svaret. Men her skal jeg desværre også til at grave efter oplysningerne, teksten er ret lille og jeg skal helt ned på linje syv før jeg finder ud af, at det er en pilsner.
Det er efter min mening dårlig kundeservice, og det burde laves om, med noget så simpelt med flytte øltypen fra bagetiketten til foretiketten.

Øllen er let uigennemsigtig, og jeg kan tydeligt se de hidsige bobler stige til vejrs. Skummet er hvidt og ligger som et fint lag. Skummet efterlader blonder på glassets kanter.

Duft
Bliver man i tvivl om hvad øllen dufter af, kan man jo bare konsultere bagetiketten, da den nøje beskriver hvordan øllen dufter og smager.

Forstil dig den friske brise fra Vesterhavet på en varm sommerdag, sådan er Guldtop. Mandarin og kaskade(cascade)humle giver øllet en frisk frugtig smag, og den danske bygmalt, en afrundet bitterhed i pilsneren, som sender tankerne på himmelflugt. Noter af citrus og lime, samt hyldeblomst kæler for dine smagsløg. En øl der kan drikkes af alle, let perlende og eventyrlig dansk – lidt som et digt af Oehlenschläger.

Tja, det kan godt være at øllen dufter lidt af Vesterhav, saltvand og søgræs eller mere græs. Jeg kan nærmere fornemme en aroma af malt, der er ret sød. Lidt citrus er der da at spore, men decideret frugtig er den ikke.

Smag
Der er ikke som sådan gang i humlen, hvilket jo er halv besynderligt når det er en pilsner vi snakker om. Det er en væsentlig maltsødme jeg fornemmer her, og kulsyren giver den her perlende fornemmelse i munden.
Øllen har en svag frugtig smag, det er en meget mild bitterhed. Det er lige før at den minder om en Tuborg i eftersmagen.
Frejdahl kunne lære noget af at bare skæve lidt over til Thisted Bryghus, der laver en rigtig god pilsner. Når man ikke er vant til at drikke øllen, så skal man lige vænne sig til Thy Pilsneren. Her er der nemlig gang i humlen, som både er bitter og anderledes end de kommercielle, vandede og gængse pilsnere.

Konklusion
At brygge en pilsner burde vel egentlig være nemt nok. Det burde være en dejlig frisk og humlet pilsner, men det er Guldtop bare ikke rigtig. Den er derimod domineret af maltfylde, og med en bitterhed der primært er fremtrædende i eftersmagen.
Dette er bare første øl ud af de seks forskellige øl, så det bliver spændende finde ud af, hvordan de fem resterende øller smager. Men denne øl kan ikke svinge sig på mere end under middel.

2 ud af 5 kapsler.

ol2

Resumé
Where can I find the beer style on this beer? Not on the front. Maybe on the back? Yes, there was it, but I have to read a lot, and I don’t want to. In my opinion, the style of the beer has to be visible at the front of the beer.
Semi-boring Pilsner. Not a lot of either aroma or taste. It tastes a lot like a standard Pilsner, and there is nothing special about the aroma nor the taste. The brewery is all about the special ingredients, some about fairy tales and the taste of Funen.
But I can’t find the magic!

2 kommentarer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: