Battle of the beer styles er et nyt tiltag. Vi kigger på forskellige øltyper, deres oprindelse og bryggerierne bag øllet. De første øltyper vi kiggede på var Sour Wild/Ale vs. Lambic, som du kan læse om her i part 1 og part 2. I denne omgang tager vi hul på de sorte øltyper, og battler Porter mod Imperial Stout.

Her kan du læse om en gennemgang af de forskellige øltyper inden for det sorte øl.

 • Baltic Porter
  • En Baltic Porter er en stærk, sød og undergæret øl. Limfjords Porter fra Thisted Bryghus er en Baltic Porter, som vi fører her hos One Pint. Øltypen har en alkoholstyrke mellem 6,9% – 8,5%. En Baltic Porter har en intens maltet karakter, der kan smage af alt lige fra røg til lakrids og sejlgarn.

IMG_20170629_134440.jpg

 • Black IPA
  • Den sorte IPA er en blanding mellem en India Pale Ale og en Stout. Øltypen dufter ofte af humle, nogle bryggere tørhumler også øllet, så det dufter ekstra aromatisk. Stouten dukker op i smagen, og bidrager med en smag af malt, chokolade, karamel og/eller lakrids. Til sidst afsluttes eftersmagen bittert. St. Austell – Proper Black er en rigtig Black IPA og findes i One Pints sortiment.

IMG_20170629_111007

 • Dry Stout
  • Dry Stout er også kendt som ”Irish Stout”, er en øl med en ristet smag, der er godt tøjlet. Øltypen har ingen duft eller smag af humle. Ofte serveres en Dry Stout med nitrogen, så øllet liver op og giver øllen en ekstra fedme og en stor cremet skumkrone. Foxes Rock – Stout er en Dry Stout og den kan du finde i vores sortiment her hos One Pint.

IMG_20170629_134211

 • Foreign Stout
  • Foreing Stout startede sit liv som Guinness Foreign Extra Stout. Det var en stærkere, ekstra humlet version af Guinness Extra Stout, der var brygget til at overleve de lange sejlture til fjerne lande.
   Øltypen ligger lige midt i mellem en almindelig stout og en Imperial Stout. Den er sødere end en Stout, men ikke nær så robust som en Imperial Stout. Foreign Stouts er nogle gange brygget med tilsætningsstoffer, som sukker eller laktose.

guinness-fes-beer

 • Imperial Stout
  • Betegnelsen Imperial Stout eller Russian Imperial Stout blev oprindeligt brugt om den Stout, som briterne eksporterede til Rusland og det russiske hof i 1800-tallet. For at konserverer øllet blev den brygget med højere alkoholstyrke, så den kunne holde sig på den lange skibsrejse. Med moderne Imperial Stouts bliver den høje alkoholstyke balanceret ved at forstærke bitterheden, sødmen eller begge dele. Imperial Stouts ligger på en alkoholstyrke på omkring 9% – 18%, og er altid mørke / sorte øl.
   Hos One Pint har vi flere forskellige Imperial Stouts, her i blandt: Fulllers – Imperial Stout og BrewDog – Cocoa Psycho.

IMG_20170629_134300IMG_20170622_211849

 • Imperial Porter
  • Imperial Porter ligger lige i mellem en Porter, Baltic Porter og en Imperial Stout. Øltypen ligger mellem 7,5% – 15%. Imperial Porter besidder en heftig mørk maltkarakter, men besidder ikke den samme ristethed som ved en Imperial Stout.

IMG_20170601_202746

 • Porter
  • Sort- eller chokolademalt giver porteren dens mørke/sorte farve. Portere er ofte godt humlede og indimellem hårdt maltet. Øltypen har en rund mundfyld. Porteren er ligeledes humlet fra mild til bitter. Portere er dog ikke nær så humlede som Stouts, der ligger i den samme kategori. Hos One Pint kan du finde Taddy Porter fra Samuel Smith.

IMG_20170629_110931

 • Stout
  • Øltypen er brygget med sort- eller mørkristet malt, hvilket resulterer i den mørke farve og den ristede smag af malt. Hos One Pint kan finde øl som Föroya – Green Island Stout og Sierra Nevada – Stout.

IMG_20170629_134043IMG_20170629_134516

 • Sweet Stout
  • Mørkebrun eller sort i farven. Sweet Stouts findes i to varianter: Milk Stouts og Oatmeal Stouts. Milk Stouts er brygget med laktose, og Oatmeal Stouts er brygget med havre. Begge øl har en blød og rund mundfylde. Øltyperne har typisk en alkoholstyrke på 5-10% vol. Du kan finde en Oatmeal Stout fra Samuel Smith – Oatmeal Stout.

IMG_20170629_110844

En gennemgang har du nu fået af de forskellige øltyper inden for det sorte øl. I part 2 kan du læse historien om Lowlanders Poorter, og BrewDogs vilde udvalg af sorte øl.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: