Øltype: Imperial Porter
Alkohol: 8% vol. (33 cl. flaske)
Forhandler: One Pint A/S, sponsoreret.
Bedømmelse: 4,25 ud af 5 kapsler / 3,75 ud af 5 kapsler.

Da jeg for et par år siden kort arbejdede hos One Pint A/S, fik jeg et par øl med hjem i afskedsgave, heriblandt Ola Dubh Special Reserve 12 og Ola Dubh Special Reserve 16.

Øllene er brygget i 2015 og 2016, og har godt og vel, stået hjemme hos mig i tre år. Jeg har flere gange kigget på øllene, og overvejet om det var nu, at jeg skulle anmelde dem. Men hver gang har de fundet deres vej tilbage på plads i ølskabet. Det er svært at finde anmeldelser af Ola Dubh Special Reserve 12 og 16, hvis man da ikke konsulterer Untappd. Derfor anmelder jeg nu øllene i den gode sags tjeneste.

Harviestoun Brewery har med Ola Dubh, som betyder Black Oil, brygget en Imperial Porter på 8% vol. Ola Dubh 12 Special Reserve har ligget Highland Perk 12 Year Old Single Malt Scotch Whisky og Ola Dubh 16 Special Reserve har ligget på Highland Perk 16 Year Old Single Malt Scotch Whisky. Hvor længe øllene har ligget på disse fade melder bryggeriet intet om.

Udseende
Informationerne på flaskens etikette er vældig god. Jeg har følelsen af at sidde med en ret speciel øl, når der både er bundet en seddel om øllens flaskehals, som billedet ovenover, og et sort håndtag (hedder det det?), der dækker kapsellen.
På etiketten oplyses også hvornår øllene er brygget. Ola Dubh 12 Special Reserve er brygget april 2015 (bbf 11/2018) og Ola Dubh 16 Special Reserve februar 2016 (bbf 02/2019).

Øllet i flaskerne er sort, men lidt lys trænger igennem i bunden af glasset. Skummet er der ikke meget af, og efter det er forduftet, er der kun den sorte væske tilbage.

Duft
Ola Dubh 12 Special Reserve 2015 dufter af sødelig røg, lakrids, ristet malt og en duft af sherryfade. Om øllen både har ligget på Ochil Hills Sherry Cask og Highland Perk 12 Year Old Single Malt Scotch Whisky, er jeg lidt i tvivl om, men hvorom alting er så dufter øllen godt.

Ola Dubh 16 Special Reserve 2016 dufter meget mere af røg, tørv og whisky end sin lillebror nr. 12. Det er lige til den kradse side, og der opstår også en svær duft af tobak, som øllen får lov til at stå og trække.

Smag
Ola Dubh 12 Special Reserve 2015 har en blød og cremet mundfylde. Øllet smager sødt og røget. Det er en sød øl, der både klæber til tænderne og kradser lidt i halsen. Eftersmagen er bitter, ristet og fadet smages hele vejen ned i mavesækken.

Ola Dubh 16 Special Reserve 2016 har også en blød mundfylde, men er ikke nær så behagelig så som nr. 12. Øllet føles faktisk en anelse mere vandet, hvilket jeg synes er lidt mærkeligt, da duften havde god fylde.
Øllet smager langt mere røget end nr. 12. Eftersmagen er mere ensporet, og bliver mest bare bitter og brændt.

Konklusion
Ola Dubh 12 Special Reserve 2015 har mest at byde, både hvad angår duft og smag. Ola Dubh 16 Special Reserve 2016 dufter og smager mest af alt brændt og bittert og det bliver simpelthen for ensformigt.

Ola Dubh 12 Special Reserve 2015 – 4,25 ud af 5 kapsler.

Ola Dubh 16 Special Reserve 2016 – 3,75 ud af 5 kapsler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: