Der findes et væld af ølglas, og her hos One Pint har vi da også rigtig mange forskellige glas på lager.

Hvilket glas skal man drikke af, for at få den allerbedste oplevelse? Alle bryggerier med respekt for sig selv har sit eget ølglas, og der findes ølglas til hver en lejlighed. Har det noget at sige, hvilket glas man drikker sin øl af, og kan man ikke lige så godt drikke øllen direkte fra flasken/dåsen?

I det øjeblik øllet bliver hældt op i glasset, kan man først rigtig sætte pris på øllet og dens kvaliteter.

Her kan man se farven, høre øllet bruse og se skummet udvikle sig stort og smukt. Specielt skummet er vigtig for øllet, da det er her man rigtig kan dufte øllets aroma.

Derfor er det også vigtig, hvordan man behandler sine ølglas. Stil endelig ikke glassene i opvaskemaskine, men vask derimod glassene op i hånden med en mild sæbe, og lad glassene lufttørre, da et viskestykke kan afgive støvpartikler på glasset og kan gøre udslag på skummets fyldighed.  

Nu vil vi gennemgå en liste med de ti mest almindelig ølglas, og to lidt mere specielle.

 • Flute
  • Et ølglas med samme form som et champagneglas, bare med lidt kortere stilk. Glasset bliver ofte brugt på craft beer pubs, da man her har mulighed for at smage på flere øl, end hvis man hver gang skulle have et stort glas. Alle øltyper kan blive skænket i dette lille stramme glas.  

   IMG_20170621_141318

 • Goblet
  • De store flotte gobletglas er designet til at drikke belgiske øl af. Nogle af glassene er designet med riller på indersiden af glasset, således at øllet danner mere kulsyre og skummet derved bliver større.

   IMG_20170621_141830

 • Ølkrus
  • Ølkruset kan indeholder store mængder øl, og kommer i et utal af varianter. Med et ølkrus kan du skåle, uden at være bange for at kruset går i stykker. Man drikker typisk lager eller pilsnere af dette store og tunge glas.

   IMG_20170621_140357

 • Pilsner
  • Glasset er typisk højt og tyndt, og formet som en trompet. Specielt pilsnere og lagers gør sig godt i det i høje og tynde glas, hvor man kan betragte de livlige bobler og det fyldige hvide skum på toppen.

   IMG_20170621_140441

 • Pint
  • Dette er det mest almindelige ølglas og ses især på diverse pubs. Et stort glas, der er nemt at stable og nemt at drikke af. Øltyper som stout, pilsner og pale ales gør sig godt i dette glas.

   IMG_20170621_141546

 • Snifter
  • Snifter-glasset blev oprindeligt brugt til brandy og cognac, men bruges nu også til stærkere øl som imperial stouts, barley wine og quadrupel. Det er i det hele taget et ideelt glas til de fleste øltyper pga. sin form. Glasset snævrer ind i toppen og indfanger øllets aroma, og gør det muligt at slynge øllet rundt så aromastoffer bliver frigivet.

   IMG_20170621_145954

 • Stange
  • Stange er tysk og betyder på dansk “stang”. Disse glas bruges til de mere delikate øl. Særlig øltyper som lambic, gueuze og bock serveres med fordel i disse glas.

   IMG_20170621_141501
 • Tulip

  • Tulip, ikke at forveksle med en pølsefabrik, er et ølglas på stilk med et tulipanformet mundstykke (hedder det mundstykke). Glassets form medvirker til at indkapsle øllets aroma og bevare et fyldig skum. Er især velegnet til øltyper som Biére de Garde,  Belgian Strong Ale, Scotch Ale og Saison.

   IMG_20170621_141228

 • Weizen
  • Alle hvedeøl skal serveres i et rigtig hvedeølsglas. Glasset fremhæver øllets uklare gullige farve, og øllets store skumkrone. Hvedeøllen kommer her til sin ret, mens duften af banan fra gæret spreder sig i rummet.IMG_20170621_141415

 • Stort vinglas  
  • Man kan også benytte sig at et vinglas, især et stort vinglas, der bidrager til at øllen rigtig kan udfolde sin aroma. Mange craft beer pubber serverer deres øl i netop store vinglas, for at give kunden den bedste oplevelse. Er især velegnet til imperial stouts, fadlagrede øl, belgian strong ales og imperial IPA.

   IMG_20170621_141603

 • IPA glas
  • Dette glas er specialdesignet til en bestemt øltype, og du har nok regnet ud at det er designet til India Pale Ales. Ølglasset er designet af tyske Spiegelau, og de to amerikanske bryggerier Sierra Nevada og Dog Fish Head.
   Glasset specielle form gør at øllet bliver mere aromatisk, og at man kan smage og dufte noget man ellers ikke ville, i et normalt pintglas.

   IMG_20170621_145912

 • Teku glas
  • Teku glasset er lavet af det italienske producent Rastal. Med sin lange stilk og bløde former minder glasset om et rødvinsglas. Det er dog et ægte ølglas og man føler sig højt på strå, når man sidder med glasset i hånden og nipper til øllet.
   Teku glasset gør sig fortrinligt især til India Pale Ales, da formen på glassets mundstykke indkapsler aromaen, og gør øllet nemt at svinge rundt, så endnu flere aromastoffer frigives.

   IMG_20170621_142136

Vi kan konkludere, at det ikke er lige meget hvilket ølglas du drikker dit øl af. Det er en hel religion mht. til ølglas, og dette skal blot ses som en guide til, hvad man kan drikke sine øl af.

Hvilket ølglas er din favorit og hvorfor? Skriv en kommentar i feltet herunder.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: