Øltype: Imperial Stout
Alkohol: 11,9% vol. (47,3 cl. dåse)
Forhandler: Bestofbeers.dk, 76 kr.
Bedømmelse: 4 ud af 5 kapsler.

Sidste uge smagte jeg på Narwhal 2020 fra amerikanske Sierra Nevada. En vild øl inspireret af et vildt og mytisk hvaldyr fra det allermørkeste og koldeste polarhav – nemlig narhvalen. Jeg var temmelig begejstret for øllen, og gav den da også 4,25 ud af 5 kapsler med på farten.

I dag sidder jeg så med den bourbon-fadlagrede udgave af Narwhal. Siden 2013 har Sierra Nevada fadlagret Narwhal på bourbonfade, men det er først i 2020 at bryggeriet tog skridtet og udgav øllen internationalt.

Udseende
Barrel-Aged Narwhal 2021 har ligget på bourbonfade i godt og vel et år, inden den tappes på 47,3 cl. store dåser. Dåsen er noget mere dyster, men også ganske flot med sine farver i sort, sølv, hvidt og gråt.
Øllet er ligeså sort som på bunden af polarhavet, hvor intet lys trænger ned. Skummet der kroner på toppen er brunt og cremet, det kan svinges op til dans, men forsvinder hurtigt igen, som en narhval oppe efter luft.

Duft
Barrel-Aged Narwhal 2021 dufter herligt af mørkristet kaffe, 70% chokolade, kokosnoter fra bourbonfadet, ristet malt og varm kakao med rigtig chokolade. Fadpræget er godt balanceret og gør plads til øllets nuancerer, i stedet for blot at svitse mine næsehår af med en dunst af spiritus.

Smag
Barrel-Aged Narwhal 2021 har en fed og olieret mundfylde. Det er en øl der ligger alt ned på sin vej. Min mund bliver sovset ind i en klistret men velsmagende væske, hvor jeg rigtig kan sidde og smæske med læberne og mærke hvordan øllen sætter sig i ganen og på tænderne.

Det er mørkt og intenst, og Narwhal/baseøllen har lige fået 60% mere saft og kraft med denne fadlagring. Alkoholstyrken er ligeledes blevet intensiveret fra 10,2% til 11,9%, hvilket også giver udslag i smagen og som tydeligt kan mærkes.

Smagen minder i store træk om baseøllen, med en smag af mørk chokolade og mørkristet kaffe. Baseøllen havde også en smag af lakrids, som jeg dog ikke rigtig finder her, den bliver derimod erstattet af fadet der træder i karakter, og giver en god smag af spiritus blandet med en tør og bitter eftersmag.

Konklusion
Potent er Barrel-Aged Narwhal 2021, og det er en ret stor øl med sin dåse på knap en halv liter. Den er derfor også delevenlig, og den bør nok også deles, da den ellers er ret heftigt at drikke alene. Duften er indbydende og balanceret i sit udtryk, hvor smagen fremstår mere sprittet og lettere krads.

Som jeg konkluderede med Narwhal 2020 bliver jeg nok nødt til at købe et par stykker af denne øl også, som jeg kan gemme og følge over tid. Jeg har brug for at den falder mere til ro, inden jeg igen dykker ned på polarhavets bund.

4 ud af 5 kapsler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: