Øltype: Strong Ale – English
Alkohol: 7,5% vol. (75 cl. flaske)
Forhandler: Rema 1000, 25 kr.
Bedømmelse: 2012 1,25 ud af 5 kapsler, 2022 – 3,00 ud af 5 kapsler.

Tilbage i 2012 smagte jeg for første gang Golden Naked Christmas Ale, hvor jeg gav denne specialøl 4 ud af 5 kapsler. Øllen anmeldte jeg sammen med Mathias, og vi var godt og grundig oppe og køre over Golden Naked Christmas Ale, en specialøl på 7,5% vol, og på hele 75 cl. flasken. Siden har jeg ikke smagt på øllen, men dette bliver der nu lavet om på. For frem fra gemmerne dukkede en meget gammel flaske op. En Golden Naked Christmas Ale med udløbsdato 06/07/2013, så den er næsten ti år for gammel. Derfor har jeg nu sagt med mig for at smage øllene igen. En helt frisk og så en de helt gamle. Spændende bliver det i hvert fald.

Udseende
De to etiketter har i årenes løb ændret sig. 2012 har en minimalistisk etikette, hvor man lige skal knibe øjnene lidt ekstra sammen for at læse skriften. 2022 har lidt mere plads at gøre godt med, hvor der er plads til lidt grafik.

Flaskernes indhold ligner heller ikke helt hinanden. 2012 besidder den samme hvide skum, men øllet er uklart kobberfarvet, om det skyldes flasken alder, vides ikke. 2022 er også kobberfarvet bare mere gennemsigtigt.

Duft
2022 dufter primært af ristet malt, karamel, farin og en snert af appelsinskal. 2012 dufter mere sødt, der er en let vinøs note over 2012, lidt af blommer og lidt af kandis. Men ved allerførste indsnus dukkede en kvalmende lugt af æg op, men efter lidt forsvinder den igen. Så aromaen virker af gode/dårlige grunde mere nuanceret end 2022.

Smag
Hverken 2012 eller 2022 besidder ikke den store mundfylde, dog har begge øl forholdsvis meget kulsyre. Selv 2012 gav et lille pift fra sig, da kapslen røg af flasken.

2022 har en kraftig smag af ristet malt både i smag og eftersmag. I eftersmagen findes også en god omgang bitterhed og en tør fornemmelse. Øllen er brygget med appelsinskal, sveskejuice, kanel og fennikel, men jeg synes ikke at kunne smage noget af det. Den smager mest af alt af en Brown Ale med ristet, bitter og tør eftersmag.

2012 derimod har en helt anden smag. Her fornemmer jeg ikke samme ristede og bitre smag, men derimod megen sødme (er det æg?). Øllen er noget mere tung af karamel og farin. Også bliver eftersmagen en anelse kvalm i det lange løb (det er helt sikkert æg!).

Ølanmeldelse på ølbloggen Rookiebeers af specialøllene Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 2012 og 2022

Konklusion
Dette eksperiment blev jeg nødt til at prøve, og hvis du gemmer på en gammel Golden Naked Christmas Ale, så drik den nu eller hæld den ud, for den bliver ikke bedre med alderen. Den kan nok godt drikkes med 3-4 år på bagen, men ikke knap ti år over udløbdatoen.

Golden Naked Christmas Ale 2022 er jeg heller ikke voldsomt imponereret over, og vil ikke give den 4 ud af 5 kapsler igen. Jeg giver den 3,00 ud af 5 kapsler.

Golden Naked Christmas Ale 2012 grænser sig til det udrikkelige, og så alligevel ikke, da den har nogle spændende indtryk, og dog hænger lugten af æg stadig ved, og smagen er lettere kvalmende. Øllen får 1,25 ud af 5 kapsler, da jeg har drukket lidt af den.

2012 – 1,25 ud af 5 kapsler

2022 – 3,00 ud af 5 kapsler

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: