Øltype: Barley Wine
Alkohol: 13% vol. (33 cl. flaske)
Forhandler: Købt hos Ølsmageren fra Gjøl, 85 kr.
Bedømmelse: 4,50 ud af 5 kapsler.

Efter barleywember har jeg for alvor fået øjnene op for øltypen Barley Wine og alle dens lyksaligheder. Især O/O Brewings bygvine giver rigtig meget mening, specielt efter jeg smagte 100.1. 100.1 fandt jeg hos Ølsmageren fra Gjøl, og jeg blev anbefalet O/O’s Barley Wine 100.2 som er lagret på Calvadosfade i 18 måneder. Jesper havde lige solgt den sidste, så jeg ønskede mig den i julegave af min bror Niels. Og jeg fik den. Nu venter den den bare på at blive anmeldt inden ikke alt for længe.

Øl jeg fik i julegave af mine søskende. Mikkeller – George Bourbon Barrel Aged Imperial Oatmeal Stout og Ebeltoft Gaardbryggeri – Baltazar fik jeg af Marie min søster, og af Niels min bror fik jeg O/O Brewing – 100.2 Barley Wine lagret på Calvadosfade i 18 måneder.

D. 30/12 da jeg igen besøgte Ølsmageren fra Gjøl, faldt 300 Crystal ned i min kurv, øllen blev også rost til skyerne af Jesper og de fremmødte, så jeg måtte bare købe den. Du kender godt følelsen ikke?

D. 23/2 afviklede jeg en ølafstemning på mine sociale medier, hvor jeg bad jer, mine følgere, om at stemme på den øl som jeg skulle anmelde næste gang.

Valget stod mellem:

Ølafstemning: O/O Brewing – 300 Crystal, Omnipollo – Blueberry Space Jam Lassi Gose, Mikkeller – George Bourbon Barrel Aged Imperial Oatmeal Stout
  • O/O Brewing – Crystal 300 (13%). Bourbon Barrel Aged Barley Wine. Det svenske bryggeri O/O Brewing vilde Barley Wines, hvor jeg i #barleywember anmeldte deres 100.1 der havde ligget på Bourbon fade i 18 måneder.
  • Omnipollo – Blueberry Space Jam Lassi Gose (6%). En Sour brygget med tusindvis af blåbær pr. dåse. Omnipollo er kendt for eksperimentere, og ikke mindst med deres Bianca-serie som er fuldstændig crazy, hvilket også afspejler sig i denne øls Untappd-rating på 4,47/5.
  • Mikkeller – George (13,8%). Bourbon Barrel Aged Imperial Oatmeal Stout brygget med kaffe og vanilje. George er en af Mikkellers absolute sværvægtere, og første udgave ramte gaderne i 2014. Nu har den fået et genoptryk, og har ligget på Bourbon-fade hos To Øl. Øllen er brygget hos norske Lervig.

Jeg delte afstemningen på Facebook, Instagram og Linkedin, og O/O Brewing – 300 Crystal løb med sejren på 15 stemmer mod Omnipollos 12 og Mikkellers 3.

Udseende
Stram og minimalistisk er etiketten på flasken. Det er ikke meget man får at vide, udover navn, øltype og alkoholprocenter og best before som er på små 2 år — 1/7/2024.

Navnet siger mig heller ikke så meget, og det kunne være dejligt med lidt mere information på etiketten eller fra bryggeriet — jeg har besøgt både deres hjemmeside og untappd — men lige lidt hjælper det. Enten er det fordi dette er batch 300 og Crystal refererer til malten, det er nok mit bedste bud.

Jeg fandt selv ud af svaret, som du kan læse mere om i konklusionen.

Øllet er fuldstændig sort og uigennemtrængeligt. Skummet er mokkabrunt, kan lige svinges op, men fordufter hurtigt igen.

Duft
300 Crystal dufter herligt af kaffe, mørk chokolade, marcipan og kokos. Det er en dyb og intens duft, hvor også alkoholen kan fornemmes. Det er afsindig lækkert.

Smag
Øllen har en vidunderlig cremet og tyktfyldende mundfylde. Det er voldsomt lækkert at drikke 300 Crystal. Øllen sovser tænder, læber og tunge til i tung bygsovs og smagen af mørk, som i rigtig mørk chokolade, nybrygget kaffe, blommer og figner, finsk lakrids, kokos og marcipan beriger mine smagsløg. Der er fuld skrald på og fuld plade. Eftersmagen har en anelse bitterhed, som frisker øllet en lillebitte smule op, så man ikke efterlades med en alt for kvalm fornemmelse.

O/O Brewing – 300 Crystal (Bourbon Barrel Aged Barley Wine) 2022

Konklusion
Jeg skal virkelig tage mig selv i, ikke bare at kaste øllen direkte ned i løgnhalsen. For selvom det er en tung øl på 13% og smager af en farlig masse dejlige ting, har jeg bare lyst til at drikke den vildt hurtigt. For det er en dejlig øl både at dufte og smage på. Efter hver tår kan man rigtig sidde og smage på øllen igen og igen, den forbliver der ligesom bare.

Der er væsentlig forskel på øllets farve fra Barley Wine 100.1 til 300 Crystal. 300 Crystal må være noget med hvor mørk en malt der brugt til at brygge øllet.

Jeg blev nødt til at finde svar, og derfor skrev jeg Peter fra The Master of Hoppets, som straks kunne sætte mig ind i sagerne.

Jeg skrev: “Hej Peter. Jeg sidder lige og drikker 300 Crystal fra O/O Brewing, og undrer mig over navnet på øllen. Har 300 Crystal noget at gøre med malttypen, og hvor mørk er den i såfald?”

Peter skrev: “Ja, det er noget af det mørkeste crystal malt, også kaldet caramel malt. De 300 er en reference på farvemålingen kaldet EBC. Fx. er Thomas Fawcett Dark Crystal mellem 250-300 EBC.”

Jeg er glad for 300 Crystal og har nydt hver en tår, men øllen minder nok i højere grad om et blend mellem en Imperial Stout og en Barley Wine lidt ligesom Kasper Brew Co. & Bryggeriet Umage – Joker & the Thief 2022.

300 Crystal leverer bare den rene vare, hvor brugen af ekstrem mørk malt er brugt, og jeg derfor får mindelser om Imperial Stout i stedet for Barley Wine. Af den grund kan jeg ikke helt svinge mig op på siden 100.1 som fik 4,75 ud af 5 kapsler.

O/O Brewing – 300 Crystal (Bourbon Barrel Aged Barley Wine) 2022 får:

4,50 ud af 5 kapsler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: