Øltype: Doppelbock
Alkohol: 7,9% vol. (33 cl. flaske)
Forhandler: Gutbier.dk, 28 kr.
Bedømmelse: 4,50 ud af 5 kapsler.

Nu knapper jeg min ældste vintage-øl op, som jeg har gemt siden 2013. Paulaner Brauerei – Paulaner Salvator, havde udløbsdato februar 2015, så øllen er vel mellem 7-10 år gammel.

Paulaner Brauerei – Paulaner Salvator skulle eftersigende være den første påskeøl, der blev brygget. I 2013 smagte jeg for første en frisk Paulaner Salvator, som du kan læse mere om her.

Her kommer historien bag verdens første påskebryg Paulaner Salvator:

Året var 1634 og den første Paulaner Salvator løber fra hanen. En fremtidig klassiker og pejlemærke for fremtidige påskebrygs er brygget. Som en sidenote kan det nævnes, at munkene fra Paulaner fastede 40 dagehvert år, og de måtte kun spise brød og drikke vand i den periode, men som så mange andre munke gennem historien, havde de diverse goder, som menig mand ikke havde. Én af dem var direkte tilgang til kedlerne med Salvator – så ja, det var hårdt at være munk. I 1773 blev opskriften optimeret af den kendte (?) munk Broder Barnabas, og er ikke blevet ændret synderligt siden. Opskriften er også blevet patenteret, og sikkert prøvet efterlignet mange gange siden. Den første danske påskebryg kom fra Thor bryggeriet i slutningen af 1800-tallet, efterfulgt af Carlsberg. Idag er den mest udbredte påskebryg Tuborgs, men om Salvator kan leve op til dens historiske hype vil vi nu finde ud af.

Udseende
Om øllen ville blive en god oplevelse, var jeg meget spændt på, men efter kapslen forlader flaskehalsen, lyder et lille pift, og der er tydeligvis stadig kulsyre i øllet.
Øllet rammer glasset, og skummet bruser øjeblikkeligt op. Fed og cremet er det, men lidt efter lidt forsvinder det fuldstændig.

Duft
Paulaner Salvator dufter allerførst meget sødt. Det første jeg kommer til at tænke på er farin eller mørk sirup. Men efter lidt tid, åbner øllen op for en dybere aroma af bær, portvin og en duft af chokolade, ristet malt og marcipan.

Smag
Paulaner Salvators mundfylde er let, hvor kulsyren bider en lille smule fra sig.
Paulaner Salvator har en skøn smag af portvin, ristet malt, kaffe og farin. Eftersmagen er overraskende bitter for en så gammel øl, og derfor sidder jeg også tilbage med en ret tør øl.

Konklusion
Paulaner Salvator er virkelig dejlig frisk, og en virkelig dejlig som vintageøl. Jeg kan sagtens smage, at øllen har fået noget alder, og med noter af portvin, farin og ristet malt, og en lille smule humlebitterhed, ja så smager den virkelige godt.

4,50 ud af 5 kapsler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: