Den Nøgne Øl – Bogen Om Pilsneren – Christian Andersen & Jens Eiken, 2019. Turbine Forlaget.

“Pilsneren er en type øl, som du altid vender tilbage til. Det gør du, fordi den ganske enkelt er en suveræn drik. en nødvendig drik, en urdrik. Smagen af grundøllen, som den gode pilsner repræsenterer, har den bredeste mulige appel til øldrikkerne, også feinschmeckerne”

“Tjekkerne er det folk i verden, som drikker mest øl: 142 liter om året per person. For tjekkerne er pilsneren eller svetlý lezak (lys lagerøl) ikke bare en grundøl, som de have, men en forankret del af deres kultur. Det har det været, siden pilseren blev opfundet i den tjekkiske by Plzen i 1842″

Den Nøgne Øl – Bogen Om Pilsneren, s. 1.

Forfatterne bag “Den Nøgne Øl – Bogen Om Pilsneren” er Christian Andersen og Jens Eiken.

Christian er ølanmelder, journalist og redaktør på en række medier, bl.a. Jyllands-Posten og Whiskey & Rom. Blogger også på sin blog Durst.nu. Christian er initiativtager til Ny Nordisk Øl og modtager af Den Danske Ølpris 2014.

Jens Eiken er tidligere brygmester i ledende roller hos bl.a. Carlsberg, Husbryggeriet Jacobsen, Molson Coors og Royal Unibrew. Jens har modtaget medaljer for sin innovation af øl og skrevet utallige artikler om øl.

Hvor de øvrige bøger fortæller vidt og bredt om forskellige øltyper, fokuserer “Den Nøgne Øl – Bogen Om Pilsneren” udelukkende på pilsneren og dennes mange afskygninger.

De sidste par år, har man i ølverdenen sagt, at pilsneren vil gøre sit comeback. At bryggerne vil gå tilbage til det enkle og klare udtryk, gå tilbage til de fire grundelementer: vand, malt, humle og gær.

Den Nøgne Øl kommer omkring en række emner:

  • Pilsnertyper
  • Pilsnerens smag og aroma
  • Pilsnerens historie
  • Brygning af pilsneren
  • Opskrifter
  • Drikkekultur
  • Hvor pilsneren brygges

Bogen besidder en masse spændende kapitler, som man kan dykke ned i. F.eks. på s. 111 om grunden til at “dansk pilsner ikke findes” eller, hvad en “India Pale Lager” er. Bogen kan med fordel læses fra ende til anden, men det er bestemt også muligt at bruge bogen som opslagsværk.

Den Nøgne Øl fylder 377 sider og er derfor en stor bog. Bogen er lækkert udført og holdt i grønne og gule farver. Teksten er detaljeret og udførligt skrevet, hvor der nøje bliver fortalt om pilsnerens mange facetter.

Af de fire, bøger jeg har gennemgået indtil videre, er denne nok den mest nørdede. Bogen stikker dybt i en øltype, som man ellers skulle tro var simpel og lige til. Men indenfor øltypen findes der to hovedtyper og ca. 32 forskellige undertyper.

Thisted Bryghus – Thy Pilsner

Til Den Nøgne Øl vil jeg anbefale dig Thisted Bryghus – Thy Pilsner. Jeg har et nært forhold til Thy Pilsner, som jeg er vokset op med. Thy Pilsner er på en gang simpel og kompleks, den er læskende og har mere bitterhed end andre større pilsnere som Tuborg og Carlsberg.
Og så kan jeg købe den i min lokale Rema 1000, den var ikke til at støve op i Aalborg. Men i Pandrup findes den!

Kan købes hos: Vildmedvin.dk, 15 kr.

Tryk på “sider 1-6” for at gå frem eller tilbage mellem siderne.
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: