Ølbrødre – De danske tvillinger, som erobrede ølverdenen, men mistede hinanden – Rasmus Emborg, 2019. Forlaget Gyldendal.

“Jeppe havde succes. Men han var også blevet tilskuer til sin brors succes. De lavede ikke det samme og kunne derfor ikke helt sammenlignes. Men hvis man så på, hvor langt de var nået, og forsøgte at overføre det til en løbebane, var Mikkel foran.”

“Dermed var symbiosen mellem de to brødre under pres. For det skulle vise sig, at Mikkel umiddelbart havde lettere ved at udvide sin forretning ved at brygge øl, end Jeppe kunne ved at sælge øl, som andre lavede. Og hvad nu, hvis Mikkel ovenikøbet fandt på selv, at sælge sit øl direkte til kunderne? ”

Ølbrødre, s. 104.

Ølbrødre er skrevet af forfatter Rasmus Emborg. Emborg er uddannet journalist og har arbejdet i den danske mediebranche siden 1995. De første 14 år på Politiken, bl.a. som politisk redaktør og nyhedsredaktør. I dag har han sit eget firma, der primært arbejder med udvikling og formidling inden for medier og mad.

Femte og sidste ølbog skiller sig endnu mere ud fra flokken end “Den Nøgne Øl – Bogen Om Pilsneren” gør.

Ølbrødre er nemlig ikke en fagbog, en guide til de bedste øl, eller alle øltyper i verden. Ølbrødre er en biografi om tvillingebrødrene Mikkel Borg Bjergsø og Jeppe Jarnit Bjergsø.

Tvillingerne blev født d. 15. september 1975 kl. 13, først kom Mikkel til verden, og halvandet minut senere Jeppe.

Brødrene har altid kappedes i alt lige fra fodbold, løb, køb og salg af Verner Panton møbler og selvfølgelig øl.

Med Ølbrødre får man et nøgternt blik bag facaden hos både Mikkel og Jeppe. Hvordan brødrene voksede op og hvad der drev dem til at blive de bedste bryggere i verden.

I dag driver Mikkel bryggeriet Mikkeller i Danmark, og Jeppe bryggeriet Evil Twin Brewing i USA. Begge har de været med til at sætte nye internationale standarder for mikrobrygget øl.

Ølbrødre er en interessant bog, fordi vi får det fulde billede af spliden mellem Mikkel og Jeppe, og hvad der gjorde udslaget for, at de nu ikke har snakket sammen i syv år. Flere artikler er skrevet om begge brødre, om deres splid og deres succes med øllet. Men ingen formår som Rasmus Emborg at gå bag om konflikten og se det hele menneske.

Rasmus Emborg skriver ikke romantiserende om hverken Mikkel eller Jeppe eller om bryggerfaget som helhed. Emborg skriver og fortæller om brødrene sammen og hver for sig, om deres familier, og om deres tanker om fremtiden for bryggerierne.

Bogen kan læses af såvel ølnørden, som nybegynderen, eller en som ikke interesserer sig synderligt for øl (din mor). Fortællingen om tvillingerne, der ikke kan enes er universel, og historien er god og godt skrevet. Det er en spændende og velskrevet biografi, og jeg vil anbefale den til dig, der elsker gode biografier.

Evil Twin Brewing – Even More Jesus

Til Ølbrødre vil jeg anbefale dig at smage Evil Twin Brewing – Even More Jesus. En øl på hele 12% og af øltypen Imperial Stout. Mikkel og Jeppe vil helst ikke sammenlignes, men jeg kan nu alligevel ikke lade være. For Even More Jesus og Beer Geek Breakfast ligner hinanden. De er begge sorte øl af øltypen stout og har et utal af efterfølgere. Beer Geek Breakfast og Even More Jesus er lavet i mange varianter og brygget med kokos, ahornsirup, kaffe, whisky, dollarsedler og alt muligt andet mellem himmel og jord.

Kan købes hos: Bestofbeers.dk, 66 kr.

Tryk på “sider 1-6” for at gå frem eller tilbage mellem siderne.
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: