Øltype: India Pale Ale
Alkohol: 5,5% vol. (50 cl.)
Forhandler: Sponsoreret af Kongebryg.
Bedømmelse: 3 ud af 5 kapsler.

Dette er første øl af fire i Kongebrygs serie af India Pale Ales, øllene hedder: East, North, West and South.

Bag på etiketten finder vi en lille (røver?)historie om Frederik d. 9. og hans rejse rundt på de syv verdenshave:

“Kongebryg Frederik den 9. West 5,5 % Frederik den 9. (Sømandskongen)(11. marts 1899 – 14. januar 1972). Kongen blev som ganske lille sat i sving på dækket af Dannebrogs kaptajn. Skibet skulle jo skures og messingen skulle pudses, så det var en majestæt værdigt. Frederik nød det fysiske arbejde som et tiltrængt afbræk i livet. Her kunne han føle sig fri. Denne smag for søen fik fat i den unge knægts sjæl og om aftenen så familien ham tit spejde fra sit værelse på Amalienborg ned mod havnen, hvor alle de store barks lossede deres last. Frederik gennemførte Søværnets Kadetskole på lige vilkår med de øvrige kadetter. Dette var vigtigt for både ham og hans far. I 1927 fik han sin første chefkommando på torpedobåden, Søhunden, og som den første konge siden Christian den 4. kunne den unge mand føre skib til stor glæde for sine underordnede søfolk, der altid med stor iver stak til søs med kongen. I 1945 blev Frederik udnævnt til kontreadmiral. Frederik kunne slukøret konstatere, at når man var admiral havde man intet skib, men kun et skrivebord. Så når han så sit snit, stod han igen til søs. I sin nytårstale huskede kongen altid en hilsen til Færøerne og Grønland – og til søens folk. Frederik var altid en konge af folket og en konge af søen. I forsommeren 1939 rejste Frederik verden rundt og tog disse 4 nye humletyper med hjem. Denne IPA-serie er tørhumlet med hver sin type humle, denne med amerikansk Delta humle, men ellers er øllet brygget helt ens!”  

Udseende
Øllen har en flot uklar orange farve, og skummet er luftig men kraftigt.

Duft
En lækker sødmefuld aroma stiger fra glasset og op i min næse. Jeg skal lige tænke mig om, men kommer hurtig i tanke om, at det da er ananas øllet dufter af. Den dufter faktisk meget kraftigt af det, og jeg kan ikke rigtig opfange andet end ananas. Jeg vil betegne aromaen som lidt sukkersød, lidt lige som slik.

Smag
Hvor duften var dommineret af sukkersødme og ananas, er smagen mere jordet. Den er langt mere afdæmpet og har en smag af græs, jord og krydderier.
Pga. duften havde jeg egentlig forventet mig en mere sprælsk smag, men bliver ligesom hevet ned på jorden igen.
Øllen er humlet med Citra, Galena og Delta, de to første humler kender jeg og jeg tror det er Delta-humlen jeg kan smage, da denne har, hvad jeg kan læse mig frem til, krydrede noter samt citrus.(læst på denne hjemmeside – Homebrewstuff.com.
Citra er humlen der giver associationer om ananas i aromaen. Galena ved ikke helt hvad bidrager med.

Mundfylden er en som den skal være i en India Pale Ale. Der er gang i kulsyren og bitterheden er i højsædet. Ligeså snart øllen har forladt munden og begiver sig ned i svælget, dukker den karakteristiske tørhed op i ganen og på tungen.
Malten dukker også op hist og pist og spiller sammen med alkoholen, der selvfølgelig ikke gør meget væsen af sig, men den kan fornemmes.

Konklusion
Det er en helt speciel IPA serie Kongebryg har brygget her. Andre har begivet sig ud i en single hop serie, altså hvor øllen kun er brygget med en enkel humle. Dette er gjort af den simple grund, så det er muligt at smage denne ene humle.
Vi har før smagt på øl i denne genre, Mikkeller laver engang imellem en single hop serie, og vi har da også smagt på et par stykker, især da vi skulle brygges vores første øl – Mikkeller humlesmagning.

Men tilbage til Kongebryg. De fire øl i denne serie er brygget med tre humler, og denne øl er udover Citra, Galena brygget med den amerikanske humle Delta.
Jeg synes dog det er synd at øllen er brygget med hele tre humler, da det forvirrer helhedsindtrykket. Øllen er tørhumlet med Delta-humlen, men jeg opfanger ikke umiddelbart det humlen afgiver i aromaen, men derimod Citra-humlen fanger jeg. Én humle kan sagtens være alt nok.

Jeg er ikke helt overbevidst, men dette er blot den første af fire øl i denne serie, så jeg giver det en chance ekstra og om ikke det kan blive bedre. Øllen er god, men den opfylder ikke hvad jeg ville forvente af en “single” hop IPA (som det ikke er, det ved jeg godt).

Dette er i øvrigt blogindlæg nummer 300 og Ølnovicerne fyldte 3 år d. 18. maj, så tillykke til os!

3 ud af 5 kapsler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: