Øltype: Imperial Stout
Alkohol: 15% vol. (37,5 cl. flaske)
Forhandler: Vildmedvin.dk, 70 kr. (udsolgt)
Bedømmelse: 4,25 ud af 5 kapsler.

Sidste år havde jeg den intension om at smage på fem forskellige variationer af To Øls juleøl: Jule Mælk (uden fadlagring eller modnet på egetræterninger) og Yule Mælk (fadlagret). Jeg fik tygget mig igennem Jule Mælk 2019, Yule Mælk Rum Barrel Aged 2019 og Yule Mælk Bourbon Barrel Aged 2019, men jeg nåede aldrig til denne og dens bedre halvdel Jule Mælk Tequila Edition 2018. Det bliver der nu rodet bod på, for der kommer også snart nye Yule Mælk fra To Øl som skal købes og smages (og jeg glæder mig).

Fra venstre: Jule Mælk 2019, Jule Mælk Tequila Edition 2018, Jule Mælk Islay Edition 2018, Yule Mælk Rum Barrel Aged 2019 og Yule Mælk Bourbon Barrel Aged 2019.

Udseende
Årgang 2018 kommer i en 37,5 cl. stor champagneflaske med sort folie om flaskehalsen (gashåndtag).Ud vælter det sorteste øl, hvor skummet ligger sig stort og fyldigt.

Duft
Jule Mælk Islay Edition 2018 dufter vældig godt. Den dufter sødt af kokos, karamel, mørk chokolade, ristet malt og en smule af Islay whisky, som øllen har trukket til sig fra det itu hakkede Islay whiskyfad.

Smag
Den første tanke der slog ned i mig, da jeg smagte på øllen var: “Det er grunden til at jeg drikker øl!” For Jule Mælk Islay Edition 2018 smager vildt godt.

Trods to år på bagen har laktosen endnu ikke sluppet sit tag i øllen. Den fylder meget i landskabet, og klistrer det hele til i en dejligt karameliserende sukkerlage.

Mundfylden er blød og cremet og det føles som at drikke piskefløde, som glider behageligt henover tungen og ned forbi drøblen, for til sidst at ende med et varmende plask i mavesækken.

Læs også:
Jule Mælk 2016
Jule Mælk Cognac Edition 2017
Jule Mælk Rhum Edition 2017
Jule Mælk Tequila Edition 2018
Jule Mælk 2018

Jule Mælk 2019
Yule Mælk 2014
Yule Mælk Bourbon Barrel Aged 2019
Yule Mælk Rum Barrel Aged 2019

Laktosen medbringer fyldighed og sødme – en sød smag af lakridskonfekt blandet med mælkechokolade og kandis. En ganske julet smag.

Allerbagerst i svælget åbner sig en fornem bitterhed, som giver øllen lidt kant til det ellers meget søde helhedsindtryk. Alkoholen har jeg ikke nævnt med et ord, og det er der en grund til, for Jule Mælken har i grad fat om alkoholens kronjuveler, og styrer den med hård hånd. Ikke et pip hører vi til den.

Konklusion
Jule Mælk Islay Edition 2018 ligger sig tæt op de forrige årgange. Det er en vildt lækker øl med en fuldfed duft og smag indkapslet i en juleøl. Den kammer desværre over som den rene julesukkergris den er og så savner jeg lidt mere kraft fra de mange Islay-egetræsterninger til at tøjle den meget søde øl.

4,25 ud af 5 kapsler.

15 kommentarer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: