Øltype: Stout – Oatmeal
Alkohol: 7,5% vol. (2017 – 33 cl. flaske, 2022 – 47,3 cl. dåse)
Forhandler: Bestofbeers.dk og Meny
Bedømmelse: 1,25 ud af 5 kapsler og 5 ud af 5 kapsler.

Beer Geek Breakfast var øllen der startede det hele for Mikkeller. En øl der vandt førstepladser og lå nr. 1 på ratebeer i adskillige år. Og det er også en øl, som jeg har smagt mange gange, både på fad i 2016 og senere på dåse i 2017. Øllen er et pragteksemplar indenfor øltypen, og illustrerer på bedste vis hvordan en stout tilsat kaffe og havre på blot 7,5% kan smage helt forrygende. Øllen er også udgivet i et væld af varianter, som jeg også har anmeldt nogle af, som du kan finde lige her:

I dag vil jeg så smage to årgange op imod hinanden. Årgang 2017 (udløbsdato 10/11/27) mod årgang 2022 (udløbsdato 5/7/23). 2017 er brygget på Lervig og 2022 på Mikkeller San Diego. Årgang 2017 har en helt vild lang udløbsdato, da mange bryggerier i “gamle dage” satte udløbsdatoen mellem fem til ti år ud i fremtiden. Nu har man fået et lidt andet billede på udløbsdatoen, og sætter den noget mere realistisk, f.eks. et eller tre år frem alt efter øltype.

Udseende
2017 har den originale etikette med Henry der kigger op af en kaffekop. 2022 har en lidt anderledes etikette med et dejligt morgenbord med øl og kaffe på bordet.

Kigger man på øllet i glasset står 2017 helt roligt i glasset, hvor gassen helt er gået af ballonen. Ikke meget skum at komme efter, selvom jeg ihærdigt prøver at fremtvinge det med et svingtur i glasset. Anderledes er 2022 i glasset med mere skum på toppen, der skal ikke den store svingtur til før et fyldigt skum dukker op på øllen. Ligeheden er derimod stor når vi kommer til øllets farve, for det er sort som natten.

Duft
2017 dufter sødt, en snert af kaffe stiger op til mine næsebor, og et eller off mødes jeg også af. 2022 dufter heftigt af kaffe og en let frugtighed af humlen. 2022 dufter friskt og lækkert, hvor 2017 dufter mere hengemt.

Smag
2017s mundfylde tenderer til at minde om en pilsners. Den smager mest af kaffe, lidt af malt og igen af kaffe i eftersmagen. Det er ikke nogen stor oplevelse, og nok en øl jeg burde hælde i vasken.

Ølanmeldelse af specialøllen Beer Geek Breakfast årgang 2017 og 2022 her på ølbloggen
Ølsmagning mellem to årgange af Beer Geek Breakfast

2022s mundfylde er derimod til stede, der for en øl på blot 7,5% er stort og fyldigt. Jeg kan smage kaffe, sortristet malt, humle og en god bitterhed i eftersmagen. Det er en dejlig øl, balanceret, nuanceret og frisk i smagen selvom det er en sort og tung øltype.

Konklusion
Øl skal egentlig helst drikkes så friskt som muligt. Nogle øl og øltyper kan gemmes, og bliver måske bedre over tid, mens andre skal drikkes nu. Dette er i allerhøjestegrad også tilfældet med Beer Geek Breakfast, der ikke burde have en udløbsdato på 10 år.

Årgang 2022 er stadig en lækkerbisken og min karakter på 5 ud af 5 kapsler kan der ikke rokkes ved. Men 2017 er ikke god, og ender på 1,25 ud af 5 kapsler.

2017 – 1,25 ud af 5 kapsler.

2022 – 5 ud af 5 kapsler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: